RD Sharma Class 9th Solutions Chapter 1 Number Systems

In this chapter, we provide RD Sharma Solutions for Class 9th Solutions Chapter 1 Number Systems for English medium students, Which will very helpful for every student in their exams. Students can download the latest RD Sharma Solutions for Class 9th Solutions Chapter 1 Number Systems pdf, free RD Sharma Solutions for Class 9th Solutions Chapter 1 Number Systems book pdf download. Now you will get step by step solution to each question.

RD Sharma Class 9 Solutions Chapter 1 Number Systems

RD Sharma Class 9 Solutions Chapter 1 Number System Ex 1.1

Question 1.
Is zero a rational number? Can you write it P in the form (frac { p }{ q }) , where p and q are integers and q ≠ 0? [NCERT]
Solution:
Yes, zero is a rational number e.g.
RD Sharma Class 9 Chapter 1 Number System

Question 2.
Find five rational numbers between 1 and 2. [NCERT]
Solution:
We know that one rational number between two numbers a and b = (frac { a+b }{ 2 })
Therefore one rational number between 1 and 2
RD Sharma Class 9 Solutions Chapter 1 Number System
RD Sharma Solutions Class 9 Chapter 1 Number System
Rd Sharma Class 9 Maths Chapter 1 Number System

Question 3.
Find six rational numbers between 3 and 4. [NCERT]
Solution:
One rational number between 3 and 4
RD Sharma Solutions Class 9 Chapter 1 Number System
RD Sharma Class 9 Pdf Chapter 1 Number System
Number System Class 9 RD Sharma Class 9 Solutions

Question 4.
Find five rational numbers between (frac { 3 }{ 5 }) and (frac { 4 }{ 5 })
Solution:
RD Sharma Class 9 Solutions Chapter 1 Ex 1.1

Question 5.
Are the following statements true or false?
Give reason for your answer.
(i) Every whole number is a natural number. [NCERT]
(ii) Every integer is a rational number.
(iii) Every rational number is an integer.
(iv) Every natural number is a whole number,
(v) Every integer is a whole number.
(vi) Every rational number is a whole number.
Solution:
(i) False, as 0 is not a natural number.
(ii) True.
(iii) False, as (frac { 1 }{ 2 }), (frac { 1 }{ 3 }) etc. are not integers.
(iv) True.
(v) False, ∵ negative natural numbers are not whole numbers.
(vi) False, ∵ proper fraction are not whole numbers

RD Sharma Class 9 Chapter 1 Number System Ex 1.2

Question 1.
Express the following rational numbers as decimals:
Class 9 RD Sharma Solutions Chapter 1 Number System
Class 9 RD Sharma Solutions Chapter 1 Number System
Solution:
RD Sharma Book Class 9 Pdf Free Download Chapter 1 Number System

Question 2.
RD Sharma Class 9 Book Chapter 1 Number System
Solution:
RD Sharma Class 9 Book Chapter 1 Number System ex 1.2
Number System Problems With Solutions Pdf RD Sharma Class 9 Solutions
RD Sharma Class 9 Maths Book Questions Chapter 1 Number System
RD Sharma Class 9 Maths Book Questions Chapter 1 Number System

Question 3.
Look at several examples of rational numbers in the form (frac { p }{ q }) (q ≠ 0), where p and q are integers with no common factors other than 1 and having terminating decimal representations. Can you guess what property q must satisfy?
Solution:
The property is if the denominators have factors 2 or 5 or both, the decimal representation will be terminating e.g.
Class 9 Maths Chapter 1 Number System RD Sharma Solutions
RD Sharma Book Class 9 PDF Free Download Chapter 1 Number System

RD Sharma Class 9 Solutions Chapter 1 Number System Ex 1.3

Question 1.
Express each of the following decimals in the form (frac { p }{ q }):
(i) 0.39
(ii) 0.750
(iii) 2.15
(iv) 7.010
(v) 9.90
(vi) 1.0001
Solution:
RD Sharma Solutions Class 9 Chapter 1 Number System

Question 2.
Express each of the following decimals in the form (frac { p }{ q }):
RD Sharma Solutions Class 9 Chapter 1 Number System
Solution:
RD Sharma Class 9 PDF Chapter 1 Number System
Number System Class 9 RD Sharma Class 9 Solutions
RD Sharma Class 9 Solution Chapter 1 Number System

RD Sharma Solutions Class 9 Chapter 1 Number System Ex 1.4

Question 1.
Define an irrational number.
Solution:
A number which cannot be expressed in the form of (frac { p }{ q }) where p and q are integers and q ≠ 0 is called an irrational number.

Question 2.
Explain, how irrational numbers differ from rational numbers?
Solution:
A rational number can be expressed in either terminating decimal or non-terminating recurring decimals but an irrational number is expressed in non-terminating non-recurring decimals.

Question 3.
Examine, whether the following numbers are rational or irrational:
RD Sharma Class 9 Solution Chapter 1 Number System Ex 1.4
Solution:
Class 9 RD Sharma Solutions Chapter 1 Number System
Class 9 RD Sharma Solutions Chapter 1 Number System

Question 4.
Identify the following as rational or irrational numbers. Give the decimal representation of rational numbers:
Class 9 Maths Chapter 1 Number System RD Sharma Solutions
Solution:
RD Sharma Book Class 9 PDF Free Download Chapter 1 Number System
RD Sharma Book Class 9 Pdf Free Download Chapter 1 Number System

Question 5.
In  the following equation, find which variables x, y, z etc. represent rational or irrational numbers:
RD Sharma Class 9 Book Chapter 1 Number System
Solution:
RD Sharma Class 9 Book Chapter 1 Number System
Number System Problems With Solutions PDF RD Sharma Class 9 Solutions

Question 6.
Given two rational numbers lying between 0.232332333233332… and 0.212112111211112.
Solution:
Two rational numbers lying between 0.232332333233332… and 0.212112111211112… will be 0.232 and 0.212

Question 7.
Give two rational numbers lying between 0.515115111511115… and 0.5353353335…
Solution:
Two rational numbers lying between 0.515115111511115… and 0.535335333533335… will be 0.515, 0.535

Question 8.
Find one irrational numbers between 0.2101 and 0.2222… = 0.(overline { 2 }).
Solution:
One irrational number lying between 0.2101 and 0.2222… = 0.(overline { 2 }) will be 2201.0010001…

Question 9.
Find a rational number and also an irrational number lying between the numbers, 0.3030030003… and 0.3010010001…
Solution:
Between two numbers 0.3030030003… and 0.3010010001…, a rational will be 0.301 and irrational number will be 0.3020020002…

Question 10.
Find three different irrational numbers between the rational numbers (frac { 5 }{ 7 }) and (frac { 9 }{ 11 }). [NCERT]
Solution:
RD Sharma Class 9 Maths Book Questions Chapter 1 Number System

Question 11.
Give an example of each, of two irrational numbers whose:
(i) difference is a rational number.
(ii) difference is an irrational number.
(iii) sum is a rational number.
(iv) sum is an irrational number.
(v) product is a rational number.
(vi) product is an irrational number.
(vii) quotient is a rational number.
(viii) quotient is an irrational number.
Solution:
(i) Two numbers whose difference is also a rational number, e.g. (sqrt { 2 } )
, (sqrt { 2 } )  which are irrational numbers.
∴ Difference = (sqrt { 2 } ) – (sqrt { 2 } ) = 0 which is also a rational number.
(ii) Two numbers whose difference is an irrational number.
e.g. (sqrt { 3 } )  and (sqrt { 2 } )  which are irrational numbers.
Now difference = (sqrt { 3 } )  –(sqrt { 2 } )  which is also an irrational number.
(iii) Let two irrational numbers be (sqrt { 3 } )  and –(sqrt { 2 } )  which are irrational numbers.
Now sum = (sqrt { 3 } )  + (-(sqrt { 3 } )) = (sqrt { 3 } )
– (sqrt { 3 } )  = 0 Which is a rational number.
(iv) Let two numbers be (sqrt { 5 } )  , (sqrt { 3 } ) which are irrational numbers.
Now sum = (sqrt { 5 } ) + (sqrt { 3 } )  which is an irrational number.
(v) Let numbers be (sqrt { 3 } )  +(sqrt { 2 } )and  (sqrt { 3 } )  –(sqrt { 2 } )which are irrational numbers.
Now product = ((sqrt { 3} )  +(sqrt { 2 } ) ) ((sqrt { 3 } ) –(sqrt { 2 } ))
= 3-2 = 1 which is a rational number.
(vi) Let numbers be (sqrt { 3 } ) and (sqrt { 5 } ) , which are irrational number.
Now product = (sqrt { 3 } ) x (sqrt { 5 } )  = (sqrt { 3×5 } )
= (sqrt { 15 } )
which is an irrational number.
(vii) Let numbers be 6 (sqrt { 2 } )  and 2 (sqrt { 2 } ) which are irrational numbers.
Quotient =(frac { 6sqrt { 2 } }{ 2sqrt { 2 } }) = 3 which is a rational number.
(viii) Let numbers be (sqrt { 3 } )and (sqrt { 5 } ) which are irrational numbers.
Now quotient =(frac { sqrt { 3 } }{ sqrt { 5 } }) = (sqrt { frac { 3 }{ 5 } }) which is an  irrational number.

Question 12.
Find two irrational numbers between 0.5 and 0.55.
Solution:
Two irrational numbers between 0.5 and 0.55 will be 0.51010010001… and 52020020002…

Question 13.
Find two irrational numbers lying betwee 0.1 and 0.12.
Solution:
Two irrational numbers lying between 0.1 and 0.12 will be 0.1010010001… and 0.1020020002…

Question 14.
Prove that (sqrt { 3 } )+(sqrt { 5 } ) is an irrational number.
Solution:
RD Sharma Class 9 Maths Book Questions Chapter 1 Number System
RD Sharma Mathematics Class 9 Solutions Chapter 1 Number System

RD Sharma Class 9 PDF Chapter 1 Number System Ex 1.5

Question 1.
Complete the following sentences:
(i) Every point on the number line corresponds to a … number which many be either … or
(ii) The decimal form of an irrational number is neither … nor …
(iii) The decimal representation of a rational number is either … or …
(iv) Every real number is either … number or … number.
Solution:
(i) Every point on the number line corresponds to a real number which many be either rational or irrational.
(ii) The decimal form of an irrational number is neither terminating nor repeating.
(iii) The decimal representation of a rational number is either terminating or non­terminating, recurring.
(iv) Every real number is either rational number or an irrational number.

Question 2.
Find whether the following statements are true or false:
(i)  Every real number is either rational or irrational.
(ii) π is an irrational number.
(iii) Irrational numbers cannot be represented by points on the number line.
Solution:
(i) True. (Value of π = 3.14)
(ii) False : we can represent irrational number also.

Question 3.
Represent (sqrt { 6 } ), (sqrt { 7 } ), (sqrt { 8 } ) on the number line.
Solution:
Number System Class 9 RD Sharma Class 9 Solutions 1.5
RD Sharma Class 9 Chapter 1 Number System
RD Sharma Class 9 Solutions Chapter 1 Number System
RD Sharma Solutions Class 9 Chapter 1 Number System
RD Sharma Solutions Class 9 Chapter 1 Number System
RD Sharma Class 9 PDF Chapter 1 Number System Ex 1.5

Question 4.
Represent (sqrt { 3.5 } ) , (sqrt { 9.4 } )and (sqrt { 10.5 } ) on the real number line.
Solution:
Number System Class 9 RD Sharma Class 9 Solutions
RD Sharma Class 9 Solution Chapter 1 Number System
Class 9 RD Sharma Solutions Chapter 1 Number System
Class 9 RD Sharma Solutions Chapter 1 Number System

Number System Class 9 RD Sharma Class 9 Solutions Ex 1.6

Question 1.
Visualise 2.665 on the number line, using successive magnification.
Solution:
2.665
∵ It lies between 2 and 3
Class 9 Maths Chapter 1 Number System RD Sharma Solutions

Question 2.
Visualise the representation of 5.3(overline { 7 }) on the number line upto 5 decimal places, that is upto 5.37777.         [NCERT]
Solution:
5.37777.
RD Sharma Class 9 Solutions Chapter 1 Number System Ex 1.5

RD Sharma Class 9 Solution Chapter 1 Number System MCQS

Question 1.
Visualise 2.665 on the number line, using successive magnification.
Solution:
2.665
∵ It lies between 2 and 3
RD Sharma Book Class 9 Pdf Free Download Chapter 1 Number System

Question 2.
Visualise the representation of 5.3(overline { 7 }) on the number line upto 5 decimal places, that is upto 5.37777.         [NCERT]
Solution:
5.37777.
RD Sharma Class 9 Book Chapter 1 Number System

Class 9 RD Sharma Solutions Chapter 1 Number System Ex 1.6

the correct alternative in each of the following:
Question 1.
Which one of the following is a correct statement?
(a) Decimal expansion of a rational number is terminating
(b) Decimal expansion of a rational number is non-terminating
(c) Decimal expansion of an irrational number is terminating
(d) Decimal expansion of an irrational number is non-terminating and non-repeating
Solution:
Decimal expansion of an irrational number is non-terminating and non-repeating . (d)

Question 2.
Which one of the following statements is true?
(a) The sum of two irrational numbers is always an irrational-number
(b) The sum of two irrational numbers is always a rational number
(c) The sum of two irrational numbers may be a rational number or an irrational number
(d) The sum of two irrational numbers is always an integer
Solution:
The sum of two irrational numbers may be a rational number or an irrational number (c)

Question 3.
Which of the following is a correct statement?
(a) Sum of two irrational numbers is always irrational
(b) Sum of a rational and irrational number is always an irrational number
(c) Square of an irrational number is always a rational number
(d) Sum of two rational numbers can never be an integer
Solution:
Sum of a rational and irrational number is always an irrational number         (b)

Question 4.
Which of the following statements is true?
(a) Product of two irrational numbers is always irrational
(b) Product of a rational and an irrational number is always irrational
(c) Sum of two irrational numbers can never be irrational
(d) Sum of an integer and a rational number can never be an integer
Solution:
Product of a rational and an irrational number is always irrational    (b)

Question 5.
Which of the following is irrational?
RD Sharma Class 9 Chapter 1 Number System mcq
Solution:
RD Sharma Class 9 Solutions Chapter 1 Number System

Question 6.
Which of the following is irrational?
(a) 14
(b)  0.14(overline { 16 })
(c)   0.(overline { 1416 })
(d)  0.1014001400014
Solution:
0.1014001400014…….. is irrational as it is non-terminating nor repeating decimal, (d)

Question 7.
Which of the following is rational?
RD Sharma Solutions Class 9 Chapter 1 Number System
Solution:
RD Sharma Class 9 PDF Chapter 1 Number System

Question 8.
The number 0.318564318564318564… is:
(a) a natural number
(b) an integer
(c) a rational number
(d) an irrational number
Solution:
The number = 0.318564318564318564…………
= 0.(overline { 318564 })
∵ The decimal is non-terminating and recurring
∴ It is rational number.   (c)

Question 9.
If n is a natural number, then (sqrt { n } )is
(a) always a natural number
(b) always a rational number
(c) always an irrational number
(d) sometimes a natural number and sometimes an irrational number
Solution:
If n is a natural number then (sqrt { n } ) may sometimes a natural number and sometime an irrational number e.g.
If n = 2 then (sqrt { n } ) =(sqrt { 2 } ) which is are irrational and if n = 4, then (sqrt { n } )= (sqrt { 4 } ) =  2 which is a rational number.       (d)

Question 10.
Which of the following numbers can be represented as non-terminating, repeating decimals?
Number System Class 9 RD Sharma Class 9 Solutions
Solution:
RD Sharma Class 9 Solution Chapter 1 Number System

Question 11.
Every point on a number line represents
(a) a unique real number
(b) a natural number
(c) a rational number
(d) an irrational number
Solution:
Every point on a number line represents a unique real number.         (a)

Question 12.
Which of the following is irrational?
(a) 0.15
(b) 0.01516
(c) 0.(overline { 1516 })
(d) 0.5015001500015..
Solution:
As it is non-terminating non-repeating decimals while others are terminating or non-terminating repeating decimals. (d)

Question 13.
The number 1.(overline { 27 }) in the form (frac { p }{ q })  , where p and q are integers and q ≠ 0, is
Class 9 RD Sharma Solutions Chapter 1 Number System
Solution:
Class 9 RD Sharma Solutions Chapter 1 Number System

Question 14.
Class 9 Maths Chapter 1 Number System RD Sharma Solutions
RD Sharma Book Class 9 PDF Free Download Chapter 1 Number System
Solution:
RD Sharma Book Class 9 Pdf Free Download Chapter 1 Number System

Question 15.
RD Sharma Class 9 Book Chapter 1 Number System
Solution:
RD Sharma Class 9 Book Chapter 1 Number System

Question 16.
Number System Problems With Solutions Pdf RD Sharma Class 9 Solutions
Solution:
RD Sharma Class 9 Maths Book Questions Chapter 1 Number System

Question 17.
RD Sharma Mathematics Class 9 Solutions Chapter 1 Number System
Solution:
RD Sharma Class 9 Chapter 1 Number System

Question 18.
RD Sharma Class 9 Solutions Chapter 1 Number System
Solution:
RD Sharma Solutions Class 9 Chapter 1 Number System

Question 19.
RD Sharma Class 9 PDF Chapter 1 Number System
Solution:
An irrational number between 2 and 2.5 is (sqrt { 5 } ) as it has approximate value 2.236… (b)

Question 20.
The number of consecutive zeros in 23 x 34 x 54 x 7, is
(a) 3
(b) 2
(c) 4
(d) 5
Solution:
In 23 x 34 x 54 x 7, number of consecutive zero will be 3 as 23 x 54 = 2 x 2 x 2 x 5x 5 x 5 x 5 = 5000      (a)

Question 21.
The smallest rational number by which (frac { 1 }{ 3 }) should be multiplied so that its decimal expansion terminates after one place of decimal, is
Number System Class 9 RD Sharma Class 9 Solutions
Solution:
RD Sharma Class 9 Solution Chapter 1 Number System

All Chapter RD Sharma Solutions For Class 9 Maths

*************************************************

I think you got complete solutions for this chapter. If You have any queries regarding this chapter, please comment on the below section our subject teacher will answer you. We tried our best to give complete solutions so you got good marks in your exam.

If these solutions have helped you, you can also share alarity.in to your friends.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *