RD Sharma class 9 maths Solutions Factorization of Polynomials

In this chapter, we provide RD Sharma Solutions for class 9 maths Solutions Factorization of Polynomials for English medium students, Which will very helpful for every student in their exams. Students can download the latest RD Sharma Solutions for class 9 maths Solutions Factorization of Polynomials pdf, free RD Sharma Solutions for class 9 maths Solutions Factorization of Polynomials book pdf download. Now you will get step by step solution to each question.

RD Sharma class 9 maths Solutions Factorization of Polynomials

RD Sharma Class 9 Solutions Chapter 6 Factorisation of Polynomials Ex 5.1

Question 1.
Which of the following expressions are polynomials in one variable and which are not? State reasons for your answer:
RD Sharma Solutions Class 9 Chapter 6 Factorisation of Polynomials
Solution:
(i) 3x2 – 4x + 15,
(ii) y2 + 2(sqrt { 3 } ) are polynomial is one variable. Others are not polynomial or polynomials in one variable.

Question 2.
Write the coefficient of x2 in each of the following:
RD Sharma Class 9 PDF Chapter 6 Factorisation of Polynomials
Solution:
Coefficient of x2,
in (i) is 7
in (ii) is 0 as there is no term of x2 i.e. 0 x2

Question 3.
Write the degrees of each of the following polynomials:
(i) 7x3 + 4x2 – 3x + 12
(ii) 12 – x + 2x3
(iii) 5y – (sqrt { 2 } )
(iv) 7
(v) 0
Solution:
(i) Degree of the polynomial 7x3 + 4x2 – 3x + 12 is 3
(ii) Degree of the polynomial 12 – x + 2x3 is 3
(iii) Degree of the polynomial 5y – (sqrt { 2 } )is 1
(iv) Degree of the polynomial 7 is 0
(v) Degree of the polynomial 0 is 0 undefined.

Question 4.
Classify the following polynomials as linear, quadratic, cubic and biquadratic polynomials:
(i) x + x2 + 4
(ii) 3x – 2
(iii) 2x + x2 [NCERT]
(iv) 3y
(v) t2 + 1
(v) 7t4 + 4t3 + 3t – 2
Solution:
(i)  x + x2 + 4 It is a quadratic polynomial.
(ii) 3x – 2 : It is a linear polynomial.
(iii) 2x + x2: It is a quadratic polynomial.
(iv) 3y It is a linear polynomial.
(v) t2+ 1 It is a quadratic polynomial.
(vi) 7t4 + 4t3 + 3t – 2 It is a biquadratic polynomial.

Question 5.
Classify the following polynomials as polynomials in one-variable, two-variables etc.
(i) x2-xy +7y2
(ii) x2 – 2tx + 7t2 – x + t
(iii) t3 -3t2 + 4t-5
(iv) xy + yz + zx
Solution:
(i) x2 – xy + 7y2: It is a polynomial in two j variables x, y.
(ii) x2 – 2tx + 7t2 – x + t: It is a polynomial in two variables in x, t.
(iii) t3 – 3t2 + 4t – 5 : It is a polynomial in one variable in t.
(iv) xy +yz + zx : It is a polynomial in 3 variables in x, y and

Question 6.
Identify polynomials in the following:
RD Sharma Class 9 Solution Chapter 6 Factorisation of Polynomials
Solution:
Class 9 RD Sharma Solutions Chapter 6 Factorisation of Polynomials
Class 9 Maths Chapter 6 Factorisation of Polynomials RD Sharma Solutions

Question 7.
Identify constant, linear, quadratic and cubic polynomials from the following polynomials:
RD Sharma Book Class 9 PDF Free Download Chapter 6 Factorisation of Polynomials
Solution:
(i) f(x) = 0 : It is a constant polynomial as it has no variable.
(ii) g(x) = 2x3 – 7x + 4 : It is a cubic polynomial.
(iii) h(x) = -3x + (frac { 1 }{ 2 }) : It is a linear polynomial.
(iv) p(x) = 2x2 – x + 4 : It is a quadratic polynomial.
(v) q(x) = 4x + 3 : It is linear polynomial.
(vi) r(x) = 3x3 + 4x2 + 5x – 7 : It is a cubic polynomial.

Question 8.
Give one example each of a binomial of degree 35 and of a monomial of degree 100.   [NCERT]
Solution:
Example of a binomial of degree 35 = 9x35 + 16
Example of a monomial of degree 100 = 2y100

RD Sharma class 9 maths Solutions Factorization of Polynomials Chapter 6 Exercise 6.1

RD Sharma class 9 maths Solutions Factorization of Polynomials Chapter 6 Exercise 6.1 Q 1.
RD-Sharma-class 9-maths-Solutions-chapter 6-Factorization of Polynomials -Exercise 6.1-Question-1
RD-Sharma-class 9-maths-Solutions-chapter 6-Factorization of Polynomials -Exercise 6.1-Question-2 and 3
RD-Sharma-class 9-maths-Solutions-chapter 6-Factorization of Polynomials -Exercise 6.1-Question-3_1
RD-Sharma-class 9-maths-Solutions-chapter 6-Factorization of Polynomials -Exercise 6.1-Question-4
RD-Sharma-class 9-maths-Solutions-chapter 6-Factorization of Polynomials -Exercise 6.1-Question-5 and 6
RD-Sharma-class 9-maths-Solutions-chapter 6-Factorization of Polynomials -Exercise 6.1-Question-6_1
RD-Sharma-class 9-maths-Solutions-chapter 6-Factorization of Polynomials -Exercise 6.1-Question-7

All Chapter RD Sharma Solutions For Class 9 Maths

*************************************************

I think you got complete solutions for this chapter. If You have any queries regarding this chapter, please comment on the below section our subject teacher will answer you. We tried our best to give complete solutions so you got good marks in your exam.

If these solutions have helped you, you can also share alarity.in to your friends.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *