RD Sharma Class 9 Chapter 5 Factorisation of Algebraic Expressions Ex 5.1

In this chapter, we provide RD Sharma Solutions forClass 9 Chapter 5 Factorisation of Algebraic Expressions Ex 5.1 for English medium students, Which will very helpful for every student in their exams. Students can download the latest RD Sharma Solutions for Class 9 Chapter 5 Factorisation of Algebraic Expressions Ex 5.1 pdf, free RD Sharma Solutions for Class 9 Chapter 5 Factorisation of Algebraic Expressions Ex 5.1 book pdf download. Now you will get step by step solution to each question.

Factorisation of Algebraic Expressions RD Sharma Class 9 Solutions

RD Sharma Class 9 Chapter 5 Factorisation of Algebraic Expressions Ex 5.1

Factorize
Question 1.
x3 + x – 3x2 – 3
Solution:
x3 + x – 3x2 – 3
x3 – 3a2 + x – 3
⇒  x2(x – 3) + 1(x – 3)
= (x – 3) (x2 + 1)

Question 2.
a(a + b)3 – 3a2b(a + b)
Solution:
a(a + b)3 – 3a2b(a + b)
= a(a + b) {(a + b)2 – 3ab}
= a(a + b) {a2 + b2 + 2ab – 3ab}
= a{a + b) {a2 – ab + b2)

Question 3.
x(x3 – y3) + 3xy(x – y)
Solution:
x(x3 – y3) + 3xy(x – y)
= x(x – y) (x2 + xy + y2) + 3xy(x – y)
= x(x – y) (x2 + xy + y2 + 3y)
= x(x – y) (x2 + xy + y2 + 3y)

Question 4.
a2x2 + (ax2 +1)x + a
Solution:
a2x2 + (ax2 + 1)x + a
= a2x2 + a + (ax2 + 1)x
= a(ax2 + 1) + x(ax2 + 1)
= (ax2 + 1) (a + x)
= (x + a) (ax2 + 1)

Question 5.
x2 + y – xy – x
Solution:
x2 + y – xy – x
= x2-x-xy + y = x(x- l)-y(*- 1)
= (x – 1) (x – y)

Question 6.
X3 – 2x2y + 3xy2 – 6y3
Solution:
x3 – 2x2y + 3xy2 – 6y3
= x2(x – 2y) + 3y2(x – 2y)
= (x – 2y) (x2 + 3y2)

Question 7.
6ab – b2 + 12ac – 2bc
Solution:
6ab – b2 + 12ac – 2bc
= 6ab + 12ac – b2 – 2bc
= 6a(b + 2c) – b(b + 2c)
= (b + 2c) (6a – b)

Question 8.
x(x – 2) (x – 4) + 4x – 8
Solution:
x(x – 2) (x – 4) + 4x – 8
= x(x – 2) (x – 4) + 4(x – 2)
= (x – 2) [x(x – 4) + 4]
= (x – 2) (x2 – 4x + 4)
= (x – 2) [(x)2 – 2 x x x 2 + (2)2]
= (x – 2) (x – 2)2 = (x – 2)3

Question 9.
(a – b + c)2 + (b – c + a)2 + 2(a – b + c) (b – c + a)
Solution:
(a – b + c)2 + ( b- c+a)2 + 2(a – b + c) (b – c + a)      {∵ a2 + b2 + 2ab = (a + b)2}
= [a – b + c + b- c + a]2
= (2a)2 = 4a2

Question 10.
a2 + 2ab + b2 – c2
Solution:
a2 + 2ab + b2 – c2
= (a2 + 2ab + b2) – c2
= (a + b)2 – (c)2         {∵  a2 – b2 = (a + b) (a – b)}
= (a + b + c) (a + b – c)

Question 11.
a2 + 4b2 – 4ab – 4c2
Solution:

RD Sharma Class 9 Solutions Chapter 5 Factorisation of Algebraic Expressions Ex 5.1 - 11

Question 12.
x2 – y2 – 4xz + 4z2
Solution:
x2 – y2 – 4xz + 4z2
= x2 – 4xz + 4z2 – y2
= (x)2 – 2 x x x 2z + (2z)2 – (y)2
= (x – 2z)2 – (y)2
= (x – 2z + y) (x – 2z – y)
= (x +y – 2z) (x – y – 2z)

Question 13.
RD Sharma Class 9 Chapter 5 Factorisation of Algebraic Expressions
Solution:
RD Sharma Class 9 Solutions Chapter 5 Factorisation of Algebraic Expressions

Question 14.
RD Sharma Solutions Class 9 Chapter 5 Factorisation of Algebraic Expressions
Solution:
RD Sharma Class 9 PDF Chapter 5 Factorisation of Algebraic Expressions

Question 15.
Factorisation of Algebraic Expressions Class 9 RD Sharma Solutions
Solution:
RD Sharma Class 9 Solution Chapter 5 Factorisation of Algebraic Expressions

Question 16.
Give possible expression for the length and breadth of the rectangle having 35y2 + 13y – 12 as its area.
Solution:
Area of a rectangle = 35y2 + 13y – 12
= 35y2 + 28y- 15y- 12
Class 9 RD Sharma Solutions Chapter 5 Factorisation of Algebraic Expressions
(i) If length = 5y + 4, then breadth = 7y – 3
(ii) and if length = 7y-3, then length = 5y+ 4

Question 17.
What are the possible expressions for the dimensions of the cuboid whose volume is 3x2 – 12x.
Solution:
Volume 3x2 – 12x
= 3x(x – 4)
∴ Factors are 3, x, and x – 4
Now, if length = 3, breadth = x and height = x – 4
if length =3, breadth = x – 4, height = x
if length = x, breadth = 3, height = x – 4
if length = x, breadth = x – 4, height = 3
if length = x – 4, breadth = 3, height = x
if length – x – 4, breadth = x, height = 3

Question 18.
Class 9 Maths Chapter 5 Factorisation of Algebraic Expressions RD Sharma Solutions
Solution:
RD Sharma Book Class 9 PDF Free Download Chapter 5 Factorisation of Algebraic Expressions

Question 19.
(x + 2) (x2 + 25) – 10x2 – 20x
Solution:
(x + 2) (x2 + 25) – 10x2 – 20x
= (x + 2) (x2 + 25) – 10x(x + 2)
= (x + 2) [x2 + 25 – 10x]
= (x + 2) [(x)2 – 2 x x x 5 + (5)2]
= (x + 2) (x – 5)2

Question 20.
2a2 + 2(sqrt { 6 } ) ab +3b2
Solution:
2a2 + 2(sqrt { 6 } )  ab +3 b2
= ((sqrt { 2 } ) a)2+ (sqrt { 2 } ) a x (sqrt { 3 } ) b+ ((sqrt { 3 } ) b)2
= ((sqrt { 2 } )a + (sqrt { 3 } ) b)2

Question 21.
a2 + b2 + 2(ab + bc + ca)
Solution:
a2 + b2 + 2(ab + bc + ca)
= a2 + b2 + 2 ab + 2 bc + 2 ca
= (a + b)2 + 2c(b + a)
= (a + b)2 + 2c(a + b)
= (a + b) (a + b + 2c)

Question 22.
4(x – y)2 – 12(x -y) (x + y) + 9(x + y)2
Solution:
4(x – y)2 – 12(x – y) (x + y) + 9(x + y)2
= [2(x – y)2 + 2 x 2(x – y) x 3(x + y) + [3 (x+y]2        {∵ a2 + b2 + 2 abc = (a + b)2}
= [2(x – y) + 3(x + y)]2
= (2x-2y + 3x + 3y)2
= (5x + y)2

Question 23.
a2 – b2 + 2bc – c2
Solution:
a2 – b2 + 2bc – c2
= a2 – (b2 – 2bc + c2)                                           {∵ a2 + b2 – 2abc = (a – b)2}
= a2 – (b – c)2
= (a)2 – (b – c)2          {∵ a2 – b2 = (a + b) (a – b)}
= (a + b – c) (a – b + c)

Question 24.
xy9 – yx9
Solution:
xy9 – yx9 = xy(y8 – x8)
= -xy(x8 – y8)
= -xy[(x4)2 – (y4)2]
= -xy (x4 + y4) (x4 – y4)                                         {∵ a2-b2 = (a + b) (a – b)}
= -xy (x4 + y4) {(x2)2 – (y2)2}
= -xy(x+ y4) (x2 + y2) (x2 – y2)
= -xy (x4 +y4) (x2 + y2) (x + y) (x -y)
= -xy(x – y) (x + y) (x2 + y2) (x4 + y4)

Question 25.
x4 + x2y2 + y4
Solution:
x4 + x2y2 + y4  = (x2)2 + 2x2y2 + y4 – x2y2           (Adding and subtracting x2y2)
= (x2 + y2)2 – (xy)2                                                        {∵ a2 – b2 = (a + b) (a – b)}
= (x2 + y2 + xy) (x2 + y2 – xy)
= (x2 + xy + y2) (x2 – xy + y2)

Question 26.
x2 + 6(sqrt { 2 } )x + 10
Solution:
RD Sharma Class 9 Book Chapter 5 Factorisation of Algebraic Expressions

Question 27.
x2 + 2(sqrt { 2 } )x- 30
Solution:
Algebraic Identities Problems With Solutions PDF RD Sharma Class 9 Solutions

Question 28.
x2 – (sqrt { 3 } )x – 6
Solution:
RD Sharma Class 9 Maths Book Questions Chapter 5 Factorisation of Algebraic Expressions

Question 29.
x2 + 5 (sqrt { 5 } )x + 30
Solution:
RD Sharma Mathematics Class 9 Solutions Chapter 5 Factorisation of Algebraic Expressions

Question 30.
x2 + 2 (sqrt { 3 } )x – 24
Solution:
Solution Of Rd Sharma Class 9 Chapter 5 Factorisation of Algebraic Expressions

Question 31.
5 (sqrt { 5 } )x2 + 20x + 3(sqrt { 5 } )
Solution:
RD Sharma Math Solution Class 9 Chapter 5 Factorisation of Algebraic Expressions
RD Sharma Class 9 Questions Chapter 5 Factorisation of Algebraic Expressions

Question 32.
2x2 + 3(sqrt { 5 } ) x + 5
Solution:
Maths RD Sharma Class 9 Chapter 5 Factorisation of Algebraic Expressions

Question 33.
9(2a – b)2 – 4(2a – b) – 13
Solution:
RD Sharma Class 9 Solutions Chapter 5 Ex 5.1

Question 34.
7(x-2y) – 25(x-2y) +12
Solution:
RD Sharma Class 9 Chapter 5 Factorisation of Algebraic Expressions

Question 35.
2(x+y) – 9(x+y) -5
Solution:
2(x+y) – 9(x+y) -5
RD Sharma Class 9 Solutions Chapter 5 Factorisation of Algebraic Expressions

Factorisation of Algebraic Expressions RD Sharma Class 9 Solutions Chapter 5 Exercise-5.1

Factorisation of Algebraic Expressions RD Sharma Class 9 Solutions Chapter 5 Exercise-5.1 Q 1.
Factorisation-of-Algebraic-Expressions-RD-Sharma-Class-9-Solutions-01
Factorisation-of-Algebraic-Expressions-RD-Sharma-Class-9-Solutions-2
Factorisation-of-Algebraic-Expressions-RD-Sharma-Class-9-Solutions-3
Factorisation-of-Algebraic-Expressions-RD-Sharma-Class-9-Solutions-4
Factorisation-of-Algebraic-Expressions-RD-Sharma-Class-9-Solutions-5
Factorisation-of-Algebraic-Expressions-RD-Sharma-Class-9-Solutions-6
Factorisation-of-Algebraic-Expressions-RD-Sharma-Class-9-Solutions-7
Factorisation-of-Algebraic-Expressions-RD-Sharma-Class-9-Solutions-8
Factorisation-of-Algebraic-Expressions-RD-Sharma-Class-9-Solutions-9
Factorisation-of-Algebraic-Expressions-RD-Sharma-Class-9-Solutions-10
Factorisation-of-Algebraic-Expressions-RD-Sharma-Class-9-Solutions-11
Factorisation-of-Algebraic-Expressions-RD-Sharma-Class-9-Solutions-12
Factorisation-of-Algebraic-Expressions-RD-Sharma-Class-9-Solutions-13
Factorisation-of-Algebraic-Expressions-RD-Sharma-Class-9-Solutions-14
Factorisation-of-Algebraic-Expressions-RD-Sharma-Class-9-Solutions-15
Factorisation-of-Algebraic-Expressions-RD-Sharma-Class-9-Solutions-16
Factorisation-of-Algebraic-Expressions-RD-Sharma-Class-9-Solutions-17
Factorisation-of-Algebraic-Expressions-RD-Sharma-Class-9-Solutions-18
Factorisation-of-Algebraic-Expressions-RD-Sharma-Class-9-Solutions-19
Factorisation-of-Algebraic-Expressions-RD-Sharma-Class-9-Solutions-20
Factorisation-of-Algebraic-Expressions-RD-Sharma-Class-9-Solutions-21
Factorisation-of-Algebraic-Expressions-RD-Sharma-Class-9-Solutions-22
Factorisation-of-Algebraic-Expressions-RD-Sharma-Class-9-Solutions-23
Factorisation-of-Algebraic-Expressions-RD-Sharma-Class-9-Solutions-24
Factorisation-of-Algebraic-Expressions-RD-Sharma-Class-9-Solutions-25
Factorisation-of-Algebraic-Expressions-RD-Sharma-Class-9-Solutions-26
Factorisation-of-Algebraic-Expressions-RD-Sharma-Class-9-Solutions-27
Factorisation-of-Algebraic-Expressions-RD-Sharma-Class-9-Solutions-28
Factorisation-of-Algebraic-Expressions-RD-Sharma-Class-9-Solutions-29
Factorisation-of-Algebraic-Expressions-RD-Sharma-Class-9-Solutions-30
Factorisation-of-Algebraic-Expressions-RD-Sharma-Class-9-Solutions-31
Factorisation-of-Algebraic-Expressions-RD-Sharma-Class-9-Solutions-32
Factorisation-of-Algebraic-Expressions-RD-Sharma-Class-9-Solutions-33
Factorisation-of-Algebraic-Expressions-RD-Sharma-Class-9-Solutions-34
Factorisation-of-Algebraic-Expressions-RD-Sharma-Class-9-Solutions-35

All Chapter RD Sharma Solutions For Class 9 Maths

*************************************************

I think you got complete solutions for this chapter. If You have any queries regarding this chapter, please comment on the below section our subject teacher will answer you. We tried our best to give complete solutions so you got good marks in your exam.

If these solutions have helped you, you can also share alarity.in to your friends.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *