RD Sharma Class 10 Solutions Chapter 2 Polynomials

In this chapter, we provide RD Sharma Solutions for Class 10 Solutions Chapter 2 Polynomials for English medium students, Which will very helpful for every student in their exams. Students can download the latest RD Sharma Solutions for Class 10 Solutions Chapter 2 Polynomials pdf, free RD Sharma Solutions for Class 10 Solutions Chapter 2 Polynomials book pdf download. Now you will get step by step solution to each question.

RD Sharma Class 10 Solutions Chapter 2 Polynomials

RD Sharma Class 10 Solutions Polynomials Exercise 2.1

Question 1.
Find the zeros of each of the following quadratic polynomials and verify the relationship between the zeros and their co-efficients :
rd-sharma-class-10-solutions-chapter-2-polynomials-ex-2-1-1
Solution:
(i) f(x) = x2 – 2x – 8
RD Sharma Class 10 Chapter 2 Polynomials
Polynomials Class 10 RD Sharma
RD Sharma Class 10 Solutions Real Numbers
RD Sharma Class 10 Solutions Chapter 2 Polynomials
RD Sharma Class 10 Pdf Chapter 2 Polynomials
RD Sharma Solutions Class 10 Chapter 2 Polynomials
Learncbse.In Class 10 Chapter 2 Polynomials
Class 10 RD Sharma Solutions Chapter 2 Polynomials
RD Sharma Class 10 Pdf Free Download Full Book Chapter 2 Polynomials
RD Sharma Class 10 Solution Chapter 2 Polynomials
RD Sharma Class 10 Pdf Ebook Chapter 2 Polynomials
RD Sharma Maths Class 10 Solutions Pdf Free Download Chapter 2 Polynomials
RD Sharma Class 10 Book Pdf Free Download Chapter 2 Polynomials
Class 10 RD Sharma Chapter 2 Polynomials
RD Sharma Maths Class 10 Solutions Chapter 2 Polynomials
RD Sharma 10 Class Solutions Chapter 2 Polynomials
RD Sharma Class 10 Textbook PDF Chapter 2 Polynomials

Question 2.
For each of the following, find a quadratic polynomial whose sum and product respectively of the zeroes are as given. Also, find the zeroes of these polynomials by factorization.
Maths RD Sharma Class 10 Solutions Chapter 2 Polynomials
Solution:
(i) Given that, sum of zeroes (S) = – (frac { 8 }{ 3 })
and product of zeroes (P) = (frac { 4 }{ 3 })
Required quadratic expression,
10th Maths Solution Book Pdf Chapter 2 Polynomials
RD Sharma 10 Chapter 2 Polynomials
RD Sharma Class 10 Book Pdf Chapter 2 Polynomials

Question 3.
If α and β are the zeros of the quadratic polynomial f(x) = x2 – 5x + 4, find the value of (frac { 1 }{ alpha } +frac { 1 }{ beta } -2alpha beta).
Solution:
Solution Of RD Sharma Class 10 Chapter 2 Polynomials

Question 4.
If α and β are the zeros of the quadratic polynomial p(y) = 5y2 – 7y + 1, find the value of (frac { 1 }{ alpha } +frac { 1 }{ beta })
Solution:
RD Sharma 10 Solutions Chapter 2 Polynomials
RD Sharma Maths Book For Class 10 Solution Chapter 2 Polynomials

Question 5.
If α and β are the zeros of the quadratic polynomial f(x) = x2 – x – 4, find the value of (frac { 1 }{ alpha } +frac { 1 }{ beta } -alpha beta)
Solution:
RD Sharma Class 10 Maths Chapter 2 Polynomials

Question 6.
If α and β are the zeros of the quadratic polynomial f(x) = x2 + x – 2, find the value of (frac { 1 }{ alpha } -frac { 1 }{ beta })
Solution:
RD Sharma Mathematics Class 10 Pdf Download Free Chapter 2 Polynomials
Answers Of RD Sharma Class 10 Chapter 2 Polynomials

Question 7.
If one zero of the quadratic polynomial f(x) = 4x2 – 8kx – 9 is negative of the other, find the value of k.
Solution:
Class 10 RD Sharma Pdf Chapter 2 Polynomials

Question 8.
If the sum of the zeros of the quadratic polynomial f(t) = kt2 + 2t + 3k is equal to their product, find the value of k.
Solution:
RD Sharma Class 10 Solutions Pdf Free Download Chapter 2 Polynomials

Question 9.
If α and β are the zeros of the quadratic polynomial p(x) = 4x2 – 5x – 1, find the value of α2β + αβ2.
Solution:
RD Sharma Class 10 Chapter 2 Polynomials

Question 10.
If α and β are the zeros of the quadratic polynomial f(t) = t2 – 4t + 3, find the value of α4β3 + α3β4.
Solution:
Polynomials Class 10 RD Sharma

Question 11.
If α and β are the zeros of the quadratic polynomial f (x) = 6x4 + x – 2, find the value of (frac { alpha }{ beta } +frac { beta }{ alpha })
Solution:
RD Sharma Class 10 Solutions Real Numbers
RD Sharma Class 10 Solutions Chapter 2 Polynomials

Question 12.
If α and β are the zeros of the quadratic polynomial p(s) = 3s2 – 6s + 4, find the value of (frac { alpha }{ beta } +frac { beta }{ alpha } +2left( frac { 1 }{ alpha } +frac { 1 }{ beta } right) +3alpha beta)
Solution:
RD Sharma Class 10 Pdf Chapter 2 Polynomials
RD Sharma Solutions Class 10 Chapter 2 Polynomials

Question 13.
If the squared difference of the zeros of the quadratic polynomial f(x) = x2 + px + 45 is equal to 144, find the value of p
Solution:
Learncbse.In Class 10 Chapter 2 Polynomials

Question 14.
If α and β are the zeros of the quadratic polynomial f(x) = x2 – px + q, prove that:
Class 10 RD Sharma Solutions Chapter 2 Polynomials Ex 2.1
Solution:
RD Sharma Class 10 Pdf Free Download Full Book Chapter 2 Polynomials
RD Sharma Class 10 Solution Chapter 2 Polynomials

Question 15.
If α and β are the zeros of the quadratic polynomial f(x) = x2 – p(x + 1) – c, show that (α + 1) (β + 1) = 1 – c.
Solution:
RD Sharma Class 10 Pdf Ebook Chapter 2 Polynomials

Question 16.
If α and β are the zeros of the quadratic polynomial such that α + β = 24 and α – β = 8, find a quadratic polynomial having α and β as its zeros.
Solution:
RD Sharma Maths Class 10 Solutions Pdf Free Download Chapter 2 Polynomials

Question 17.
If α and β are the zeros of the quadratic polynomial f(x) = x2 – 1, find a quadratic polynomial whose zeros are (frac { 2alpha }{ beta }) and (frac { 2beta }{ alpha })
Solution:
RD Sharma Class 10 Book Pdf Free Download Chapter 2 Polynomials
Class 10 RD Sharma Chapter 2 Polynomials

Question 18.
If α and β are the zeros of the quadratic polynomial f(x) = x2 – 3x – 2, find a quadratic polynomial whose zeros are (frac { 1 }{ 2alpha +beta }) and (frac { 1 }{ 2beta +alpha })
Solution:
RD Sharma Maths Class 10 Solutions Chapter 2 Polynomials
RD Sharma 10 Class Solutions Chapter 2 Polynomials

Question 19.
If α and β are the zeroes of the polynomial f(x) = x2 + px + q, form a polynomial whose zeros are (α + β)2 and (α – β)2.
Solution:
RD Sharma Class 10 Textbook PDF Chapter 2 Polynomials
Maths RD Sharma Class 10 Solutions Chapter 2 Polynomials

Question 20.
If α and β are the zeros of the quadratic polynomial f(x) = x2 – 2x + 3, find a polynomial whose roots are :
(i) α + 2, β + 2
(ii) (frac { alpha -1 }{ alpha +1 } ,frac { beta -1 }{ beta +1 })
Solution:
10th Maths Solution Book Pdf Chapter 2 Polynomials
RD Sharma 10 Chapter 2 Polynomials
RD Sharma Class 10 Book Pdf Chapter 2 Polynomials

Question 21.
If α and β are the zeros of the quadratic polynomial f(x) = ax2 + bx + c, then evaluate :
Solution Of RD Sharma Class 10 Chapter 2 Polynomials
RD Sharma 10 Solutions Chapter 2 Polynomials
Solution:
RD Sharma Maths Book For Class 10 Solution Chapter 2 Polynomials
RD Sharma Class 10 Maths Chapter 2 Polynomials
RD Sharma Mathematics Class 10 Pdf Download Free Chapter 2 Polynomials
Answers Of RD Sharma Class 10 Chapter 2 Polynomials
Class 10 RD Sharma Pdf Chapter 2 Polynomials
RD Sharma Class 10 Solutions Pdf Free Download Chapter 2 Polynomials
RD Sharma Class 10 Chapter 2 Polynomials
Polynomials Class 10 RD Sharma
RD Sharma Class 10 Solutions Real Numbers

RD Sharma Class 10 Solutions Chapter 2 Polynomials Ex 2.1

RD-Sharma-Class-10-Solutions-Chapter-2-Polynomials-Ex-2.1-Q-1
RD-Sharma-Class-10-Solutions-Chapter-2-Polynomials-Ex-2.1-Q-2
RD-Sharma-Class-10-Solutions-Chapter-2-Polynomials-Ex-2.1-Q-3
RD-Sharma-Class-10-Solutions-Chapter-2-Polynomials-Ex-2.1-Q-4
RD-Sharma-Class-10-Solutions-Chapter-2-Polynomials-Ex-2.1-Q-5
RD-Sharma-Class-10-Solutions-Chapter-2-Polynomials-Ex-2.1-Q-6
RD-Sharma-Class-10-Solutions-Chapter-2-Polynomials-Ex-2.1-Q-7
RD-Sharma-Class-10-Solutions-Chapter-2-Polynomials-Ex-2.1-Q-8
RD-Sharma-Class-10-Solutions-Chapter-2-Polynomials-Ex-2.1-Q-9
RD-Sharma-Class-10-Solutions-Chapter-2-Polynomials-Ex-2.1-Q-10
RD-Sharma-Class-10-Solutions-Chapter-2-Polynomials-Ex-2.1-Q-11
RD-Sharma-Class-10-Solutions-Chapter-2-Polynomials-Ex-2.1-Q-12
RD-Sharma-Class-10-Solutions-Chapter-2-Polynomials-Ex-2.1-Q-13
RD-Sharma-Class-10-Solutions-Chapter-2-Polynomials-Ex-2.1-Q-14
RD-Sharma-Class-10-Solutions-Chapter-2-Polynomials-Ex-2.1-Q-15

RD Sharma Class 10th Solutions Chapter 2 Polynomials Ex 2.2

RD-Sharma-Class-10-Solutions-Chapter-2-Polynomials-Ex-2.1-Q-16
RD-Sharma-Class-10-Solutions-Chapter-2-Polynomials-Ex-2.1-Q-17
RD-Sharma-Class-10-Solutions-Chapter-2-Polynomials-Ex-2.1-Q-18
RD-Sharma-Class-10-Solutions-Chapter-2-Polynomials-Ex-2.1-Q-19
RD-Sharma-Class-10-Solutions-Chapter-2-Polynomials-Ex-2.3-Q-1
RD-Sharma-Class-10-Solutions-Chapter-2-Polynomials-Ex-2.3-Q-2
RD-Sharma-Class-10-Solutions-Chapter-2-Polynomials-Ex-2.3-Q-3
RD-Sharma-Class-10-Solutions-Chapter-2-Polynomials-Ex-2.3-Q-4
RD-Sharma-Class-10-Solutions-Chapter-2-Polynomials-Ex-2.3-Q-5
RD-Sharma-Class-10-Solutions-Chapter-2-Polynomials-Ex-2.3-Q-6
RD-Sharma-Class-10-Solutions-Chapter-2-Polynomials-Ex-2.3-Q-7
RD-Sharma-Class-10-Solutions-Chapter-2-Polynomials-Ex-2.3-Q-8
RD-Sharma-Class-10-Solutions-Chapter-2-Polynomials-Ex-2.3-Q-9

All Chapter RD Sharma Solutions For Class 10 Maths

*************************************************

I think you got complete solutions for this chapter. If You have any queries regarding this chapter, please comment on the below section our subject teacher will answer you. We tried our best to give complete solutions so you got good marks in your exam.

If these solutions have helped you, you can also share alarity.in to your friends.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *