RD Sharma Class 10 Solutions Chapter 13: Probability

In this chapter, we provide RD Sharma Solutions forClass 10 Solutions Chapter 13: Probability for English medium students, Which will very helpful for every student in their exams. Students can download the latest RD Sharma Solutions for Class 10 Solutions Chapter 13: Probability pdf, free RD Sharma Solutions for Class 10 Solutions Chapter 13: Probability book pdf download. Now you will get step by step solution to each question.

RD Sharma Class 10 Solutions Chapter 13: Probability

RD Sharma Class 10 Solutions Probability Exercise 13.1

Question 1.
The probability that it will rain tomorrow is 0.85. What is the probability that it will not rain tomorrow ?
Solution:
RD Sharma Class 10 Chapter 13 Probability

Question 2.
A die is thrown. Find the probability of getting :
(i) a prime number
(ii) 2 or 4
(iii) a multiple of 2 or 3
(iv) an even prime number
(v) a number greater than 5 (CBSE 2008)
(vi) a number lying between 2 and 6 [NCERT]
Solution:
Probability Class 10 RD Sharma

Question 3.
Three coins are tossed together. Find the probability of getting:
(i) exactly two heads
(ii) at most two heads
(iii) at least one head and one tail
(iv) no tails
Solution:
RD Sharma Class 10 Solutions Probability

Question 4.
A and B throw a pair of dice. If A throws 9, find B’s chance of throwing a higher number.
Solution:
RD Sharma Class 10 Solutions Probability Exercise 13.1

Question 5.
Two unbiased dice are thrown. Find the probability that the total of the numbers on the dice is greater than 10.
Solution:
RD Sharma Class 10 Solutions Chapter 13 Probability

Question 6.
A card is drawn at random from a pack of 52 cards. Find the probability that the card drawn is
(i) a black king
(ii) either a black card or a king
(iii) black and a king
(iv) a jack, queen or a king
(v) neither a heart nor a king
(vi) spade or an ace
(vii) neither an ace nor a king
(viii) neither a red card nor a queen [CBSE 2005]
(ix) other than an ace
(x) a ten
(xi) a spade
(xii) a black card
(xiii)the seven of clubs
(xiv) jack
(xv) the ace of spades
(xvi) a queen
(xvii) a heart
(xviii) a red card
(xix) neither a king nor a queen [CBSE 2013]
Solution:
RD Sharma Class 10 Pdf Chapter 13 Probability
RD Sharma Solutions Class 10 Chapter 13 Probability
Learncbse.In Class 10 Chapter 13 Probability
Class 10 RD Sharma Solutions Chapter 13 Probability

Question 7.
In a lottery of 50 tickets numbered 1 to 50, one ticket is drawn. Find the probability that the drawn ticket bears a prime number.
Solution:
RD Sharma Class 10 Pdf Free Download Full Book Chapter 13 Probability

Question 8.
An urn contains 10 red and 8 white balls. One ball is drawn at random. Find the probability that the ball drawn is white.
Solution:
RD Sharma Class 10 Solution Chapter 13 Probability

Question 9.
A bag contains 3 red balls, 5 black balls and 4 white balls. A ball is drawn at random from the bag. What is the probability that the ball drawn is:
(i) white?
(ii) red?
(iii) black?
(iv) not red? [CBSE2008]
Solution:
RD Sharma Class 10 Pdf Ebook Chapter 13 Probability

Question 10.
What is the probability that a number selected from the numbers 1, 2, 3…… 15 is a multiple of 4 ?
Solution:
RD Sharma Maths Class 10 Solutions Pdf Free Download Chapter 13 Probability

Question 11.
A bag contains 6 red, 8 black and 4 white balls. A ball is drawn at random. What is the probability that ball drawn is not black?
Solution:
RD Sharma Class 10 Book Pdf Free Download Chapter 13 Probability

Question 12.
A bag contains 5 white and 7 red balls. One ball is drawn at random. What is the probability that ball drawn is white ?
Solution:
Class 10 RD Sharma Chapter 13 Probability

Question 13.
Tickets numbered from 1 to 20 are mixed up and a ticket is drawn at random. What is the probability that the ticket drawn has a number which is a multiple of 3 or 7?
Solution:
RD Sharma Maths Class 10 Solutions Chapter 13 Probability

Question 14.
In a lottery there are 10 prizes and 25 blanks. What is the probability of getting a prize ?
Solution:
RD Sharma 10 Class Solutions Chapter 13 Probability

Question 15.
If the probability of winning a game is 0.3, what is the probability of loosing it ?
Solution:
RD Sharma Class 10 Textbook PDF Chapter 13 Probability

Question 16.
A bag contains 5 black, 7 red and 3 white balls. A ball is drawn from the bag at random. Find the probability that the ball drawn is:
(i) red
(ii) black or white
(iii) not black
Solution:
Maths RD Sharma Class 10 Solutions Chapter 13 Probability

Question 17.
A bag contains 4 red, 5 black and 6 white balls. A ball is drawn from the bag at random. Find the probability that the ball drawn is:
(i) white
(ii) red
(iii) not black
(iv) red or white [CBSE 2004]
Solution:
10th Maths Solution Book Pdf Chapter 13 Probability

Question 18.
One card is drawn from a well shuffled deck of 52 cards. Find the probability of getting:
(i) a king of red suit
(ii) a face card
(iii) a red face card
(iv) a queen of black suit
(v) a jack of hearts
(vi) a spade [NCERT]
Solution:
RD Sharma 10 Chapter 13 Probability

Question 19.
Five cards ten, jack, queen, king and an ace of diamonds are shuffled face downwards. One card is picked at I j random.
(i) What is the probability that the card is a queen ?
(ii) If a king is drawn first and put aside, what is the probability that the second card picked up is the (i) ace (ii) king?
Solution:
RD Sharma Class 10 Book Pdf Chapter 13 Probability

Question 20.
A bag contains 3 red balls and 5 black balls. A ball is drawn at random from the bag. What is the probability that the ball drawn is:
(i) red
(ii) black
Solution:
Solution Of RD Sharma Class 10 Chapter 13 Probability

Question 21.
A game of chance consists of spinning an arrow which is equally likely to come to rest pointing to one of the number, 1, 2, 3,………12 as shown in the figure. What is the probability that it will point to:
RD Sharma 10 Solutions Chapter 13 Probability
(i) 10?
(ii) an odd number?
(iii) a number which is multiple of 3?
(iv) an even number?
RD Sharma 10 Solutions Chapter 13 Probability

Question 22.
In a class, there are 18 girls and 16 boys. The class teacher wants to choose one pupil for class monitor. What she does, she writes the name of each pupil on a card and puts them into a basket and mixes thoroughly. A child is asked to pick one card from the basket. What is the probability that the name written on the card is: .
(i) the name of a girl
(ii) the name of a boy?
Solution:
RD Sharma Maths Book For Class 10 Solution Chapter 13 Probability

Question 23.
Why is tossing a coin considered to be a fair way of deciding which team should choose ends in a game of cricket ?
Solution:
When we toss a coin, there are two outcomes of being a head and a tail equally So, the result of an individual coin toss is complelery are predictable. That is why, coin is tossed to decide which team should choose the end for the game

Question 24.
What is the probability that a number selected at random from the number 1, 2,2,3,3,3,4,4,4,4 will be their average?
Solution:
RD Sharma Maths Book For Class 10 Solution Chapter 13 Probability

Question 25.
There are 30 cards, of same size, iiTa bag on which numbers 1 to 30 are written. One card is taken out of the bag at random. Find the probability that the number on the selected card is not divisible by 3. [CBSE 2005]
Solution:
RD Sharma Class 10 Maths Chapter 13 Probability

Question 26.
A bag contains 5 red, 8 white and 7 black balls. A ball is drawn at random from the bag. Find the probability that the drawn ball is (i) red or white (ii) not black (iii) neither white nor black. [CBSE 2005]
Solution:
RD Sharma Mathematics Class 10 Pdf Download Free Chapter 13 Probability

Question 27.
Find the probability that a number selected from a number 1 to 25 is not a prime number when each of the given numbers is equally likely to be selected. [CBSE 2005]
Solution:
Answers Of RD Sharma Class 10 Chapter 13 Probability

Question 28.
A bag contains 8 red, 6 white and 4 black balls. A ball is drawn at random from the bag. Find the probability that the drawn ball is
(i) red or white
(ii) not black
(iii) neither white nor black.
Solution:
Class 10 RD Sharma Pdf Chapter 13 Probability

Question 29.
Find the probability that a number selected at random from the numbers 1, 2, 3,….. , 35 is a
(i) prime number
(ii) multiple of 7
(iii) a multiple of 3 or 5 [CBSE 2006C]
Solution:
RD Sharma Class 10 Solutions Pdf Free Download Chapter 13 Probability

Question 30.
From a pack of 52 playing cards Jacks, queens, kings and aces of red colour, are removed. From the remaining, a card is drawn at random. Find the probability that the card drawn is
(i) a black queen
(ii) a red card
(iii) a black jack
(iv) a picture card (Jacks, queens and kings are picture cards).
Solution:
Answers Of RD Sharma Class 10 Chapter 13 Probability

Question 31.
A bag contains lemon flavoured candies only. Malini takes out one candy without looking into the bag. ‘What is the probability that she takes out
(i) an orange flavoured candy?
(ii) a lemon flavoured candy? [NCERT]
Solution:
Answers Of RD Sharma Class 10 Chapter 13 Probability

Question 32.
It is given that in a group of 3 students, the probability of 2 students not having the same birthday is 0.992. What is the probability that the 2 students have the same birthday? [NCERT]
Solution:
n a group of 3 students, the probability of 2 students not having the same birthday=0.992 Probability of 2 students having the same birthday = 1 – 0.992 = 0.008

Question 33.
A bag contains 3 red balls and 5 black balls. A ball is drawn at random from the bag. What is the probability that the ball drawn is (i) red? (ii) not red?
Solution:
RD Sharma Class 10 Maths Chapter 13 Probability

Question 34.
A box contains 5 red marbles, 8 white marbles and 4 green marbles. One marble is taken out of the box at random. What is the probability that the marble taken out will be (i) red? (ii) white? (iii) not green? [NCERT]
Solution:
RD Sharma Class 10 Maths Chapter 13 Probability

Question 35.
A lot consists of 144 ball pens of which 20 are defective and others good. Nuri will buy a pen if it is good, but will not buy if it is defective. The shopkeeper draws one pen at random and gives it to her. What is the probability that
(i) She will buy it?
(ii) She will not buy it?
Solution:
RD Sharma 10 Solutions Chapter 13 Probability

Question 36.
12 defective pens are accidently mixed with 132 good ones. It is not possible to just look at pen and tell whether or not it is defective. One pen is taken out at random from this lot. Determine the probability that the pen taken out is good one.
Solution:
RD Sharma 10 Solutions Chapter 13 Probability

Question 37.
Five cards the ten, jack, queen, king and ace of diamonds, are well-shuffled with their face downwards. One card is then picked up at random.
(i) What is the probability that the card is the queen ?
(ii) If the queen is drawn and put a side, what is the probability that the second card picked up is (a) an ace? (b) a queen?
Solution:
RD Sharma Class 10 Book Pdf Chapter 13 Probability

Question 38.
Harpreet tosses two different coins simultaneously (say, one is of ₹1 and other of ₹2). What is the probability that the gets at least one head ?
Solution:
RD Sharma Class 10 Book Pdf Chapter 13 Probability

Question 39.
Cards marked with numbers 13, 14, 15,……. 60 are placed in a box and mixed thoroughly. One card is drawn at random from the box. Find the probability that, number on the card drawn is
(i) divisible by 5
(ii) a number is a perfect square [CBSE 2007]
Solution:
10th Maths Solution Book Pdf Chapter 13 Probability

Question 40.
A bag contains tickets numbered 11, 12, 13,……..,30. A ticket is taken out from
the bag at random. Find the probability that the number on the drawn ticket
(i) is a multiple of 7
(ii) is greater than 15 and a multiple of 5. [CBSE 2008]
Solution:
RD Sharma Class 10 Textbook PDF Chapter 13 Probability

Question 41.
Fill in the blanks :
(i) Probability of a sure event is …….
(ii) Probability of an impossible event is …….. .
(iii) The probability of an event (other than sure and impossible event) lies between …… .
(iv) Every elementary event associated to a random experiment has ……… probability.
(v) Probability of an event A + Probability of event ‘not A’ = …….. .
(vi) Sum of the probabilities of each outcome in an experiment is ……… .
Solution:
(i) Probability of a sure event is 1.
(ii) Probability of an impossible event is 0 (zero).
(iii) The probability of an event (other than sure and impossible event) lies between 0 and 1
i. e., 0 < probability <1.
(iv) Every elementary event associated to a random experiment has equal probability.
(v) Probability of an event A + Probability of event ‘not A’ = 1 (∵ (bar { A }) + A = 1)
(vi) Sum of the probabilities of each outcome in an experiment is 1.

Question 42.
Examine each of the following statements and comment:
(i) If two coins are tossed at the same time, there are 3 possible outcomes two heads, two tails, or one of each. Therefore, for each outcome, the probability of occurrence is 1/3.
(ii) If a die is thrown once, there are two possible outcomes an odd number of an even number. Therefore, the probability of obtaining an odd number is 1/2 and the probability of obtaining an even number is 1/2.
Solution:
RD Sharma Class 10 Textbook PDF Chapter 13 Probability

Question 43.
A box contains 100 red cards, 200 yellow cards and 50 blue cards. If a card is drawn at random from the box, then find the probability that it will be (i) a blue card (ii) not a yellow card (iii) neither yellow nor a blue card. [CBSE 2012]
Solution:
RD Sharma Maths Class 10 Solutions Chapter 13 Probability

Question 44.
A box contains cards numbered 3,5,7,9, .., 35,37. A card is drawn at random from the box. Find te probability that the number on the drawn card is a prime number. [CBSE 2013]
Solution:
RD Sharma Maths Class 10 Solutions Chapter 13 Probability

Question 45.
A group consists of 12 persons, of which 3 are extremely patient, other 6 are extremely honest and rest are extremely kind. A person from the group is selected at random. Assuming that each person is equally likely to be selected, find the probability of selecting a person who is (i) extremely patient (ii) extremely kind or honest. Which of the above you prefer more. [CBSE 2013]
Solution:
RD Sharma Class 10 Book Pdf Free Download Chapter 13 Probability

Question 46.
Cards numbered 1 to 30 are put in a bag. A card is drawn at random from this bag. Find the probability that the number on the drawn card is [CBSE 2014]
(i) not divisible by 3
(ii) a prime number great than 7
(iii) not a perfect square number.
Solution:
RD Sharma Class 10 Book Pdf Free Download Chapter 13 Probability

Question 47.
A piggy bank contains hundred 50 paise, fifty ₹1 coins, twenty ₹2 coins and ten ₹5 coins. If it is equally likely that one of the coins will fall out when the bank is turned upside down, find the probability that the coins which fell
(i) will be a 50 paise win
(ii) will be of value more than ₹1
(iii) will be of value less than ₹5
(iv) will be a ₹1 or ₹2 coins [CBSE 2014]
Solution:
RD Sharma Class 10 Pdf Ebook Chapter 13 Probability

Question 48.
A bag contains cards numbered from 1 to 49. A card is drawn from the bag at random, after mixing the card thoroughly. Find the probability that the number on the drawn card is
(i) an odd number
(ii) a multiple of 5
(iii) a perfect square
(iv) an even prime number. [CBSE 2014]
Solution:
RD Sharma Class 10 Pdf Ebook Chapter 13 Probability

Question 49.
A box contains 20 cards numbered from 1 to 20. A card is drawn at random from the box. Find the probability that the number on the drawn card is
(i) divisible by 2 or 3
(ii) a prime number [CBSE 2015]
Solution:
RD Sharma Class 10 Pdf Free Download Full Book Chapter 13 Probability

Question 50.
In a simultaneous throw of a pair of dice, find the probability of getting.
(i) 8 as the sum
(ii) a doublet
(iii) a doublet of prime numbers
(iv) a doublet of odd numbers
(v) a sum greater than 9
(vi) an even number on first
(vii) an even number on one and h multiple of 3 on the other
(viii)neither 9 nor 11 as the sum of the numbers on the faces
(ix) a sum less than 6
(x) a sum less than 7
(xi) a sum more than 7
(xii) at least once
(xiii)a number other than 5 on any dice.
(xiv) even number on each die [CBSE 2014,2015]
(xv) 5 as the sum [CBSE 2014,2015]
(xvi) 2 will come up at least once [CBSE 2015]
(xvii) 2 will not come either time [CBSE 2015]
Solution:
RD Sharma Class 10 Pdf Free Download Full Book Chapter 13 Probability
RD Sharma Class 10 Solution Chapter 13 Probability
RD Sharma Class 10 Pdf Free Download Full Book Chapter 13 Probability
RD Sharma Class 10 Solution Chapter 13 Probability

Question 51.
What is the probability that an ordinary year has 53 Sundays ?
Solution:
RD Sharma Maths Class 10 Solutions Pdf Free Download Chapter 13 Probability

Question 52.
What is the probability that a leap year has 53 Sundays and 53 Mondays ?
Solution:
RD Sharma Maths Class 10 Solutions Pdf Free Download Chapter 13 Probability

Question 53.
A black die and a white die are thrown at the same time. Write all the possible outcomes. What is the probability that :
(i) the sum of the two numbers that turn up is 8?
(ii) of obtaining a total of 6?
(iii) of obtaining a total of 10?
(iv) of obtaining the same number on both dice?
(v) of obtaining a total more than 9?
(vi) that the sum of the two numbers appearing on the top of the dice is 13?
(vii) that the sum of the numbers appearing on the top of the dice is less than or equal to 12?
(viii)that the product of numbers appearing on the top of the dice is less than 9.
(ix) that the difference of the numbers appearing on the top of the two dice is 2.
(x) that the numbers obtained have a product less than 16. [CBSE 2017]
Solution:
Class 10 RD Sharma Chapter 13 Probability

Question 54.
A bag contains cards which are numbered from 2 to 90. A card is drawn at random from the bag. Find the probability that it bears
(i) a two digit number
(ii) a number which is a perfect square.
Solution:
RD Sharma 10 Class Solutions Chapter 13 Probability

Question 55.
The faces of a red cube and a yellow cube are numbered from 1 to 6. Both cubes are rolled. What is the probability that the top face of each cube will have the same number ?
Solution:
Maths RD Sharma Class 10 Solutions Chapter 13 Probability

Question 56.
The probability of selecting a green marble at random from a jar that contains only green, white and yellow marbles is 1/4. The probability of selecting a white marble at random from the same jar is 1/3. If this jar contains 10 yellow
marbles. What is the total number of marbles in the jar?
Solution:
Maths RD Sharma Class 10 Solutions Chapter 13 Probability

Question 57.
(i) A lot of 20 bulbs contain 4 defective ones. One bulb is drawn at random from the lot. What is the probability that this bulb is defective?
(ii) Suppose the bulb drawn in (i) is not defective and not replaced. Now bulb is drawn at random from the rest. What is the probability that this bulb is not defective?
Solution:
RD Sharma 10 Chapter 13 Probability

Question 58.
A box contains 90 discs which are numbered from 1 to 90. If one discs is drawn at random from the box, find the probability that it bears
(i) a two digit number
(ii) a perfect square number
(iii) a number divisible by 5.
Solution:
RD Sharma 10 Chapter 13 Probability

Question 59.
Two dice, one blue and one grey, are thrown at the same time. Complete the following table:
Solution Of RD Sharma Class 10 Chapter 13 Probability
From the above table a student argues that there are 11 possible outcomes 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10,11 and 12. Therefore, each of them has a probability (frac { 1 }{ 11 }). Do you agree with this
argument ?
Solution:
Solution Of RD Sharma Class 10 Chapter 13 Probability
Solution Of RD Sharma Class 10 Chapter 13 Probability

Question 60.
A bag contains 6 red balls and some blue balls. If the probability of drawing a blue ball from the bag is twice that of a red ball, find the number of blue balls in the bag.
[CBSE 2007]
Solution:
RD Sharma Maths Book For Class 10 Solution Chapter 13 Probability

Question 61.
The king, queen and jack of clubs are removed from a deck of 52 playing cards and the remaining cards are shuffled. A card is drawn from the remaining cards. Find the probability of getting a card of (i) heart (ii) queen (iii) clubs (iv) a face card (v) a queen of diamond.
Solution:
RD Sharma Maths Book For Class 10 Solution Chapter 13 Probability

Question 62.
Two dice are thrown simultaneously. What is the probability that :
(i) 5 will not come up on either of them ?
(ii) 5 will come up on at least one ?
(iii) 5 will come up at both dice? [CBSE 2009]
Solution:
RD Sharma Mathematics Class 10 Pdf Download Free Chapter 13 Probability

Question 63.
A number is selected at random from first 50 natural numbers. Find the probability that it is a multiple of 3 and 4.
Solution:
RD Sharma Mathematics Class 10 Pdf Download Free Chapter 13 Probability

Question 64.
A dice is rolled twice. Find the probability that
(i) 5 will not come up either time.
(ii) 5 will come up exactly one time. [CBSE 2014]
Solution:
RD Sharma Mathematics Class 10 Pdf Download Free Chapter 13 Probability

Question 65.
All the black face cards are removed from a pack of 52 cards. The remaining cards are well shuffled and then a card is drawn at random. Find the probability to getting a
(i) face card
(ii) red card
(iii) black card
(iv) king.
Solution:
RD Sharma Class 10 Maths Chapter 13 Probability

Question 66.
Cards numbered from 11 to 60 are kept in a box. If a card is drawn at random from the box, find the probability that the number on the drawn cards is
(i) an odd number
(ii) a perfect square number
(iii) divisible by 5
(iv) a prime number less than 20. [CBSE 2014]
Solution:
RD Sharma Class 10 Maths Chapter 13 Probability

Question 67.
All kings and queens are removed from a pack of 52 cards. The remaining cards are well-shuffled and then a card is randomly drawn from it. Find the probability that this card is
(i) a red face card
(ii) a black card. [CBSE 2014]
Solution:
RD Sharma Maths Book For Class 10 Solution Chapter 13 Probability

Question 68.
All jacks, queens and kings are removed from a pack of 52 cards. The remaining cards are well-shuffled and then a card is randomly drawn from it. Find the probability that this cards is
(i) a black face card
(ii) a red card. [CBSE 2014]
Solution:
RD Sharma Maths Book For Class 10 Solution Chapter 13 Probability

Question 69.
Red queens and blackjacks are removed from a pack of 52 playing cards. A cards is drawn at random from the remaining cards, after reshuffling them. Find the probability that the card drawn is
(i) a king
(ii) of red colour
(iii) a face card
(iv) a queen [CBSE 2014]
Solution:
RD Sharma 10 Solutions Chapter 13 Probability

Question 70.
In a bag there are 44 identical cards with figure of circle or square on them. There are 24 circles, of which 9 are blue and rest are green and 20 squares of which 11 are blue and rest are green. One card is drawn from the bag at random. Find the probability that it has the figure of (i) square (ii) green colour, (iii) blue circle and (iv) green square. [CBSE 2015]
Solution:
Solution Of RD Sharma Class 10 Chapter 13 Probability

Question 71.
All red face cards are removed from a pack of playing cards. The remaining cards are well shuffled and then a card is drawn at random from them. Find the probability that the drawn card is (i) a red card, (ii) a face card and (ii) a card of clubs. [CBSE 2015]
Solution:
RD Sharma Class 10 Book Pdf Chapter 13 Probability

Question 72.
Two customers are visiting a particular shop in the same week (Monday to Saturday). Each is equally likely to visit the shop on any one day as on another. What is the probability that both will visit the shop on:
(i) the same day?
(ii) different days?
(iii) consecutive days?
Solution:
RD Sharma 10 Chapter 13 Probability

All Chapter RD Sharma Solutions For Class 10 Maths

*************************************************

I think you got complete solutions for this chapter. If You have any queries regarding this chapter, please comment on the below section our subject teacher will answer you. We tried our best to give complete solutions so you got good marks in your exam.

If these solutions have helped you, you can also share alarity.in to your friends.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *